Majikan kena bayar $13000 kepada pencuri

16 February 2011

Si majikan, Mr Cremer telah megheret Mr Gilbert yang telah mencuri $845 dari nya sambil memakai tanda yang tertulis, 'THIEF. I Stole £845. Am on my way to the police station'

Namun, nasib si pencuri lebih baik bila dilepaskan oleh polis manakala si majikan mungkin akan dipenjara sehingga dibicarakan oleh mahkamah atas tuduhan memalukan si pencuri tadi. Jadi, si pencuri ni buat lah tuntutan $5000 sebagai pampasan atas penghinaan yang diterima manakala kena bayar lagi kos undang-undang sebanyak $8000.

'He stole from me yet he is the one who is walking away with the money. It makes me so angry.' Kata si majikan ini.

Mr Cremer, yang tinggal bersama Karen Boardman, 45, yang tengah bertarung dengan breast cancer di Little Maplestead, Essex, berkata: 'It would have cost me £25,000 just to go to court, so I had no option but to settle out of court.'

Sadis sungguh bila aku baca artikel ni. Kesian majikan tu. Dah lah mencuri, lepas tu dapat lagi duit lak tu. Ini macam undang-undang pun ada ke? Patut kena potong tangan terus si pencuri ni. Nak jer aku bangkang undang-undang ni tahu kalo aku si majikan tu.

Bila baca artikel ni, teringat filem 'Pacific Heights' yang si penjahat mengambil kesempatan atas kelemahan undang-undang antara penyewa dan tuan rumah. Penjahat ni seorang penipu dan telah sewa bilik di sebuah rumah yang dimiliki oleh pasangan suami isteri. Lama-kelamaan pasangan suami isteri tu mula mengalami kerugian bila terpaksa bayar macam-macam kepada penyewa tadi. Akhirnya tuan rumah tak boleh masuk dalam rumah sendiri manakala si penyewa tu sedap-sedap je buat rumah tu macam rumah dia yang punya.


Sumber

10 soseh-soseh:

Lan Bingka February 16, 2011 at 8:15 AM  

tak guna punya undang2..;)

NICK IRFAN February 17, 2011 at 3:16 AM  

ish2 x patut btol sian si majikan ni

daisy February 17, 2011 at 10:22 AM  

sungguh keji orang itu

H Y D E February 17, 2011 at 10:42 AM  

cik ann pernah tengok kurosagi? hire je si Yamapi tu soh dia swindle balik duit si majikan ni dari pencuri tuh..

latest : must watch!-Hati² Bila Nak Beli Handphone (video)

Dark Half February 17, 2011 at 1:39 PM  

kadang2 kita tak tau, mungkin musibah yg menimpa diri kita akibat dari perbuatan kita sendiri

moral of the story: jgn menjatuhkan maruah org lain di khalayak ramai wpun dia seorg pencuri

Ann February 17, 2011 at 2:16 PM  

@lan
tu ar psl

@nick
byk tu kene byr

@daisy
sape yg keji? majikan or pcuri

@hyde
mestilah pnh tgk....best tgk dia mcuri dr org len

@dark half
xtau lah die kena atas ape yg dia buat tp apepun curi ttp salah.
jatuhkn maruah? mmg ptut pcuri tu kene mcm tu. sdgkn dlm islam pun, hukuman dijtuhkn dpn org ramai. hope u got my points here.

NICK IRFAN February 17, 2011 at 11:54 PM  

itulah klu sikit xpe lagi

rayne rawt rawt February 18, 2011 at 11:22 AM  

terbalik pulak jadi.. haha

Dark Half February 18, 2011 at 7:51 PM  

sori kalau buat kau offended.dlm islam pun, kalau dah dihakimi, baru hukuman boleh dipertontonkan di khalayak ramai sbg pengajaran

kita x tau, kenapa majikan malang tu pulak dpt malang bertingkat2. mungkin undang2 yg fakap atau itu rahsia Tuhan. maybe he already humiliated someone b4 the law decides

*kat m'sia sendiri ada kisah seorang bapa mencuri susu bayi di kedai atas desakan hidup. kita sebenarnya x tau kisah di sebalik sebuah kejadian. dont get me wrong, aku x menyokong jenayah mencuri,cuma melihat dr sudut yg berbeza. peace (:

Ann February 18, 2011 at 9:06 PM  

@dark half
ada betulnye ckp kau. mcuri kerana kesusahan? kesian jugak pcuri tu. jgn buat hukuman sendiri...biar pihak yg lbh bkuasa buat keputusan. peace no war ^^

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

  © Blogger template Writer's Blog by Ourblogtemplates.com 2008

Back to TOP