Kuwait bagi KD1000 kepada semua rakyat

04 February 2011

Hadiah tahun baru dari pemerintah Kuwait ialah semua rakyat menerima KD 1000 (US$3450) kepada semua rakyat termasuk bayi yang dilahirkan awal tahun ini (Januari). Bukan tu jer, makanan percuma selama 13 bulan. Bayangkan jika dalam keluarga tu, ada 10 ahli?

Selama ini, semua rakyat diberi KD 50 setiap bulan. Kekayaan minyak dikongsi bersama rakyat. Harga minyak hanya 60sen seliter. Kalo kahwin, dapat hadiah lagi dari kerajaan sebanyak KD 4000 dan diberikan plan buat rumah.


Antara pendapatan kasar per kapita (GDP) antara Kuwait dan Malaysia berdasarkan CIA’s World Factbook. Jadi tak mustahil lah kerajaan pun boleh buat lebih dari Kuwait.
 
Kenalan aku kat Kuwait yang bagitahu. Katanya, terasa nak tukar warganegara tapi orang luar tak diberi kerakyatan.


sumber

7 soseh-soseh:

azharr February 4, 2011 at 11:55 PM  

ini baru org panggil rakyat didahulukan...tak gitu

yott February 5, 2011 at 8:26 AM  

mmg best kalau mcm ni..

Aleq yang poyo February 6, 2011 at 1:00 AM  

Pendapatan per kapita tu bukan pendapatan rakyat ke???
Kuwait yg GDP rendah, sure laa kene bg duit kat rakyat..
malaysia dah besar, tak pyh nak bg kot..
sape rajin, sure pendapatan tinggi, sape malas, dapat laa kecik...
Usaha tangga kejayaan...
kalau malas, gaji kecik, pastu kos sara hidup besar, mula laa keje nak salahkan kerajaan jek....

Dark Half February 6, 2011 at 1:19 AM  

mungkin ada logiknya komen Aleq. kita kena fahamkan term GDP atau Pendapatan Per Kapita tu dulu. rakyat kuwait memang berhak atas KD1000 sebab itu memang hak rakyat. pemerintah memang takbley sorok2 keuntungan minyak

cuma aku pelik, sepatutnya kenaikan harga pasaran dunia minyak naik, malaysia sbg salah satu negara pengeluar sepatutnya gain profit. tapi harga minyak dlm negara pulak dinaikkan. kalau aku salah faham, harap ada yg dpt explain

Ann February 6, 2011 at 1:57 AM  

@aleq
kt kuwait, rakyat dorg dikatakan kaya raya siap blh keta cash lagi (kwn aku keje kt sane yg ckp la). dulu gov mengeluh subsidi myk, sbb org luar pun merasa..pekate duit subsidi tu bg kt rakyat mcm kuwait) ok gdp tu pdapatn pduduk bg satu tahun, tp bndingkan singapore dgn malaysia...knp gaji disana lbh tggi jika nk dbndingkan ngn malaysia pdahal gdp dorg lbh rendah dri kita. baca kt blog cursingmalay kalo rajin, de sentuh psl ni..org kita tpksa keje lbh masa smta2 nk dpt gaji lbh tgi. gaji kt malaysia xjauh berubah sejak bbrp taun dulu escp gaji engineering misalnye pdhal blh dikatakn gdp malaysia naik. boleh usaha tp bg kita yg study smp tahap universiti, byk peluang tbuka. cuba aleq pk bg mereka2 yg xbyk peluang mcm kita ni. agak2 ape mereka blh usahakan. nk suh smbung blaja? stiap org de kemampuan bbeza. nk suh cari keje yg lbh baik tp dh tu keje kt mane2 pun sme je bg tahap education dorg. ade kakak kpd mmber keje kt pizzahut keje 12jam shri (rate gaji pizzahut per hour kt sgpore pun lbh tgi dr msia), cuti shri smggu..tp gaji rm1000lbh..jd cuba aleq cdgkan ape yg org2 cmni nk ubh cara hidup? ckp mmg senang lah tp dah kerajaan asyik dok tekankan rakyat, sape blh sabar...nk tgu same ngn mesir n tunisia ke, baru nk mmberontak ke?
*akak skg wat 2 bizness, smbil keje n wat ptime master (stakat gaji 2ribu jer..bila nk jd kaya, akak lbh rela xbeli keta dr bhutang selama 9 tahun..lom ngn myk naik lg)

Ann February 6, 2011 at 2:08 AM  

@darkhalf
tp kuwait tu still mmpu bg byk faedah (mau berbillion). GDP tu jugak merujuk kemajuan negara mhpiri ke arah negara maju. agak2 ko, malaysia dbgdingkan ngn spore spe blh baju sdgkan sgpore yg GDP lbh rendah, cmne pdtan rakyat kt sane lbh tggi dari kita. bab myk tu, bbrp hari lps aku dgr kt berita RTM lah, myk kt malaysia tpksa dinaikkan sbb malaysia pun import myk dr luar(sure ramai pon yg tau). tp aku pnh jugak tbca ke tdgr dri mana ntah ke masa blja geography dulu, myk malaysia ni grade A n mlysia import myk tu ialah grade C. kalo betullah, sptutnya malaysia msh byk dpt keunutngan..grade A mesti lbh bgus dr grade C kan.

Fitrihadi.com February 6, 2011 at 2:33 AM  

wah bertuah sungguh rakyat kuwait..macam-macam habuan diorang dapat.. yang kita ni masih pening pikir pasal ptptn, hutang keta, dan macam2 lagi ar.. adehh

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

  © Blogger template Writer's Blog by Ourblogtemplates.com 2008

Back to TOP