8 Cara Membakar Kalori Tanpa Harus Bersenam

23 July 2010

Ramai kan yang malas hendak bersenam dan diet. Tapi masih mahukan menurunkan berat badan. Tanpa perlu bersusah payah untuk bersenam ataupun berdiet, masih ada cara untuk membakar kalori.

1-Minum kopi
Kafein dapat meningkatkan metabolisme dengan merangsang sistem saraf. Menurut Susan B. Roberts, seorang profesor nutrisi dan psikiatri di Tufts University, Boston, sekaligus penulis buku 'I' Diet" (Workman), penelitian telah menunjukkan bahwa kadar kafein yang terkandung dalam kopi dapat meningkatkan jumlah pembakaran kalori.   

2-Minum air sejuk
Pengambilan satu gelas air sejuk ternyata dapat membakar lebih dari 9,25 kalori. Hasil penelitian juga menunjukkan bahwa air minum dapat membantu menurunkan berat badan pada perempuan yang sedang berdiet. Semakin tinggi konsumsi air, semakin rendah jumlah lemak yang disimpan dalam tubuh.


3-Sarapan
Anda pasti sudah sering mendengarnya, namun tidak pernah melakukannya. Sarapan merupakan langkah paling sederhana untuk membakar lemak tubuh. Mengapa? kerana jika anda memulai pagi hari dengan sarapan, maka otak tidak akan mengirimkan signall lapar hingga menjelang tengahari. Sarapan dengan campuran putih telur atau oatmeal dengan buah adalah yang dianjurkan oleh Gunnar Peterson, pelatih fisik Jennifer Lopez di Los Angeles.

4-Mengunyah chewgum
Bukan hanya dapat membantu menyegarkan nafas, mengunyah chewgum juga dapat membakar 11 kalori. Inilah yang diungkapkan oleh Kristin McGee, seorang instruktur yoga dan Pilates di New York


5-Ketawa
Percaya atau tidak, selaim membuat hati menjadi lebih baik, ketawa selama 10 sampai 15 menit per hari juga dapat membakar hingga 50 kalori.

6-Marah
Saat anda marah, tubuh akan mengeluarkan energi. Anda mengeluarkan emosi dan amarah. Fikirkanlah sesuatu yang boleh membuat anda emosi lalu luahkanlah, ini akan meningkatkan program latihan jasmani anda dengan membakar sejumlah kalori. Tapi ingat, jangan mengeluarkan emosi anda terlalu sering dan berlebihan, kerana ini juga tidak baik untuk kesihatan.

7-Berjalan
Selain menyihatkan jantung, berjalan juga dapat membantu membakar sejumlah kalori. Kerana itu, jangan simpan flat shoes anda dan mulailah pagi hari anda dengan melangkahkan kaki. Berjalan menyusuri anak tangga ketika dipejabat, juga boleh menjadi pilihan yang baik selain naik lift. 

8-Dating
Menurut sebuah penelitian yang dilakukan di McMaster University di Hamilton, Kanada, perempuan cenderung memesan makanan dengan jumlah kalori lebih sedikit pada saat makan dengan seorang lelaki  dibandingkan dengan ketika mereka makan dengan teman-teman perempuannya.

Apalagi mulakan dari sekarang. Mudah kan?


ps: Aku paling suka makan cheesecake. Bukan setakat 1 piece, ber-piece-piece aku makan.


10 soseh-soseh:

AngahSayang2314 July 23, 2010 at 4:37 PM  

wah ini hebat nie ??? bagus2 1 info yg baik nie

Aujinz July 23, 2010 at 4:54 PM  

hoh?..

alaa.. spaghetti tue peberet gue der..
adoii...

redballerina July 23, 2010 at 5:50 PM  

yang last sekali tu aku paling nk setuju. haha

yott July 23, 2010 at 5:57 PM  

caramel chesecake SR sedappp..

Sir Marcello July 24, 2010 at 1:53 AM  

right now...makan pun sekali jer...dan aku banyak minum air sejuk...

dan cuba mengikis tabiat buruk..tak nak stop...nak kurangkan jer..hehee

syira July 24, 2010 at 2:27 AM  

act,kal0 bakar kal0ri tuh xb'mksud m'bakar lemak2 yg ada d bdn tuan2 n puan2 ye..
kal0ri tuh ada tenaga yg kte mkn spt karbohidrat, lemak dan pr0tein..karb0hidrat boleh dibakar walaup0n kte buat keje2 ringan yg xm'ngeluarkn peluh.

tp,lemak hny b0leh dibakar apabila b'senam melebihi 20 minit tanpa henti...skurang2 nya 3 kali smggu.
jd, selamat b'amal..!~

Ann July 24, 2010 at 2:54 AM  

@angah
sama2...:)

@aujinz
erm pengambilan yg sedikit takpe kot..jgn blebihan mcm nasi gak

@red
haha cara plg efisen..

@yott
tu ar yott...kalo pi SR, mesti beli 2piece..sedap

@marcello
ahhh mkn sekali je? leh ke ko tahan...byk kali takpe tp biar dlm kuantiti sdikit

@syira
nk krg kan lemak..mmg kene excercise lah...sbb lemak ni degil..kita suh pi, dia xmo pi
tp kalo kalori berlebihan bolh bertukar kpd lemak..xgitu?

Sir Marcello July 24, 2010 at 3:44 AM  

tahan xtahan lah juga...mula2 tue guling gak lah bila smp kul 10pm..

aku makan dalam pukul 4-6pm..selebihnya minum air jer...hahaha

Ann July 24, 2010 at 9:52 PM  

@marcello
jgn smp perut msuk angin dah ler...
ko ni mmg betul2 diet eh? bgus2..tp kene cara yg betul tau..

Mohd Naim July 28, 2010 at 10:18 AM  

ooo..patut la masa aku byk minum kopi dulu, diet aku cepat jer turun berat..skrang walaupun jumlah excersice aku meningkat, tapi berat xturun2..

kena minum byk kopi lah mcm nie..hehehe!!


tapi yg last tu, kalau dapat awek yg kuat shopping, mmg cepat la turun, sebab keluar dating asyik pegi shopping complex then satu hari suntuk round shopping complex tu jer (tapi kena saiz besar la mcm midvalley ke sunway pyramid ke, Berjaya Times Squere ke)


huhuhu!!!

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

  © Blogger template Writer's Blog by Ourblogtemplates.com 2008

Back to TOP