Wanita berusia dan Lelaki muda

04 June 2010

Aku ada baca artikel dari sebuah blog beberapa hari lepas. Member aku yang forwadkan pasal artikel ni. Artikel ni membincangkan wanita yang lebih berusia berkahwin dengan lelaki muda. Bagi kitaorang lah kan, artikel ni berat sebelah dan lebih berpihak kepada lelaki.

Cadangan-cadangan dalam artikel ni.

1-Wanita lebih berusia lebih stabil dari segi kewangan dan digalakkan berkahwin dengan lelaki muda untuk bantu mereka bina kehidupan atau yang sedang belajar. Sebab nya nak elakkan zina antara lelaki muda dengan rakan perempuan.

2-Untuk jadi perempuan solehah, si isteri hendaklah membantu dari segi akademik, kehidupan dan kewangan suami tersebut. Jadi tak salah untuk si isteri menyara si suami demi dapatkan pahala berlipat ganda.

3-Si isteri yang perlu berkorban sebab usia mereka makin lanjut, jadi mereka makin hilang kecantikan dan daya tarikan. Jadi si isteri patut relakan si suami bermadu lagi. Jadi kalo si suami tak mampu nak pasang lagi satu, si isteri patut kuar kan wang simpanan KWSP.

Tak setuju cadangan di atas. Sebab-


Di mana peranan si suami dalam menjaga hati si isteri. Banyak pengorbanan dari si isteri. Bukan ke si suami perlu bagi nafkah walaupun sikit? Mungkin si isteri lebih bergaji besar kan, jadi boleh consider lagi. Sudahlah dah banyak pergorbanan dari si isteri, bila dah tua, si isteri serahkan wang KWSP supaya suami dia dapat bernikah lagi dengan yang lebih muda.

Kalo tak mampu nak berpoligami...lupakan lah niat nak pasang lebih dari satu. Nanti tak semena-mena isteri pertama kena sara isteri kedua. Sepatutnya dalam perkahwinan, kena ada give and take. Tak leh nak give jer kan...

Tak semua point dalam artikel tu tak bagus, ada yang bagus jer, tapi cuma bila baca point-point tu......

ps: Aku teremosi mula-mula baca artikel tu, aku harap orang lain pun jangan teremosi eh.. :)
 


12 soseh-soseh:

h a n i e June 4, 2010 at 8:33 AM  

membantu bina kehidupan???
cehhhh..kalo dh kehidupan sendiri tak terbina..camne nk jd ketua keluarga..kan..


*emo*


hahahahaha~

azuan June 4, 2010 at 10:07 AM  

hihi ada pulak camtue~
betul ke artikel tue...

Ann June 4, 2010 at 10:12 AM  

@hanie

dunia dh tbalik kot...prempuan kene ganti jd ketua kluarga..huhu

Ann June 4, 2010 at 10:14 AM  

@azuan

artikel tu pdpt peribadi penuslis blog tu...google ar kalo rajin...sy saje xnk letak link...

Wanie-san June 4, 2010 at 11:05 AM  

erk????
xsokong..bukan sbb wani ni ppuan...
tp cara dia salah..dlm hubungan tu kena saling hormat menghormatila...lelaki ketua keluarga..wanita tulang belakang dlm membantu keluarga tu....

botak June 4, 2010 at 11:40 AM  

hahaha sape la yg tulis artikel tuyek agak2??kelakar betul laa.. pandia dia buat lawak..ckp kat dia, boleh lah naik mesen cahaya masa doraemon tu, then balik ke zaman jahiliah..zaman tu, artikel kat atas ni boleh laa diberi konsider..kan??

Ann June 5, 2010 at 2:17 AM  

@wanie

yup i sokong u wanie hehe :)
mmg dua2 kene de give n take...kt cni tak adil sbb kaum perempuan ade limit gak...sume nk kene wat..letih woo...

Ann June 5, 2010 at 2:20 AM  

@botak

tu ar psl...ak baca tu mula2 dh ok...siap de kuar mcm2 hadis n ayat al-quran...bila dh tiba kt point2 tu..lgsung xrasa kelakar..

mybe penulis tu rasa org pom hebat sgt kot...smua tugas pikul kt pom

Frodo Baggins June 5, 2010 at 7:31 PM  

apsal wa pon emo baca stmnt fes n ketiga tu? cam celake jer! hahaha sapa wat article ni? siott jer. hahaha


>>___<<


yg kedua tu, ble terima ..

Ann June 5, 2010 at 8:06 PM  

@frodo

xmo lah bgtau..xnk gaduh2..nk tau gak, google kalo rajin

yup point kdua tu leh tima...asalkan berpada2 lah...yer la mybe si laki tu bgaji kecik, jd bgi lah stakat yg mampu...aslkan xlupa tgjwab..

Shuk June 6, 2010 at 5:01 PM  

jom kahwin!..lol. bak kata, cinta tak mengenal usia.tpi jgn ambil kesempatan atas usia mereka. de kisah macam nie dlm blog shuk. jga sorang pun tak mampu, jgn la berangan nak tambah lagi..

http://syukur86.blogspot.com/2010/05/izinkan-abang-kawin-seorang-lagi.html

Ann June 6, 2010 at 11:28 PM  

@shuk

jom! haha...ko carikan utk akak ni yg still solo molo ni eh..
mmg kalo dh jodoh kn, terima jer lah kn...aslkn suami isteri tau peranan msing2

tu la, siap nk tmbh guna duit kwsp isteri lg...

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

  © Blogger template Writer's Blog by Ourblogtemplates.com 2008

Back to TOP