Laki miskin?

14 April 2009

http://i.ehow.com/images/GlobalPhoto/Articles/4784871/g-021-prince-charming-main_Full.jpg


Nak kate pompuan ni memilih, i'm not so sure. Bagi aku, apa yg penting seseorg laki tu tahu tanggungjawab seorang laki, rajin, berusaha untuk tukar taraf hidup...selagi tak berusaha, selagi tu lah rezeki takat tu jer..

Kalo seseorang laki tu sebelum ni, gaji hanya RM 800 dan hanya ada SPM...cuba memikat seorang pompuan biase yg kurang mempunyai kelulusan. Adakah pompuan tu terima laki tu? Belum lagi yg graduate dr Universiti..tak kisah la diploma or degree...erm ada jugak laki yg ada kelulusan sekolah menegah yg try tackle pompuan yg graduate dr U (kenapa yerk?ermmm.....) Bagi aku, jika seseorang tu tak cuba untuk menukar taraf hidup seperti sambung blaja, or cari peluang2 seperti berniaga..aku rase laki tu agak susah nak diterima. Bukan lah nak kate memilih, tp bayangkan selepas kawen, RM 800 tu cukup ker untuk menampung isteri ngn anak2 lagi...dah la taraf hidup makin meningkt...Nak harapkan cinta jer mana leh kenyang.

bagi orang perempuan, rupa yg hensem bukan lah dijadikan pengukur dlm nk dijadikan pasangan..kalo hensem pun, tapi pemalas dan hanya tau berharap pada org lain, apa lah gunanya. Kalo dh dpt yg rajin n hensem lak tu..rupa tu kira satu bonus lah.

Namun zaman skang ni, ramai laki yg terlalu bergantung pada pompuan, erm hairan tol lah..duit topup pun nk kena support..cam ni lah, memang kena reject terus.

Ramai kawan2 di kalangan aku, psgan diorg lah tak ensem pun(for me...lain org lain taste), mlh ade yg leh dikatakan gemuk..tp diorang berusaha untuk capai satu standard dlm kehidupan sperti buat bisness sendiri or kerja partime. Tapi harapnye kaum laki jgn lah salah faham, yg pompuan ni mata duitan..cuma yang diharapkan dari seseorang laki tu ...gigih berusaha, rajin, dan mempunyai matlamat dalam mencapai kejayaan.


Tips dari seripenganti.com

CIRI lelaki beriman boleh dikenali menerusi ciri tertentu, antaranya:

Secara kasar, keimanan boleh dilihat pada latar belakang pendidikan, baik secara formal atau sebaliknya. Tidak bermakna seorang lelaki beriman itu diukur menerusi pendidikan hingga mencapai ijazah di negara Timur Tengah, sebaliknya ia dapat dilihat menerusi amalan hidup seharian.

Mereka yang mendahulukan solat selain cara hidup yang tidak mengenepikan agama, sering menjadi penilaian wanita.

Mengenal pasti keturunan sesebuah keluarga lelaki yang bakal menjadi pasangan dengan mengenali keluarga dan asal-usulnya. Boleh juga dirisik menerusi rakan, jiran sekampung dan seumpamanya.

Jaminan kebahagiaan bukan terletak pada jumlah harta dimiliki tetapi jika wanita mendapat jodoh lelaki kaya, ia dianggap satu bonus.

Rupa memberi ketenangan. Wanita boleh meletakkan ciri sendiri dalam konteks ketampanan suami kerana ia bersifat subjektif. Apapun, biarlah segala resah, bimbang dan duka si isteri hilang sebaik terpandang wajah suami yang redup dan tenang.


PS: Ciri yg lain..mseti kaya ngn ilmu agama.

2 soseh-soseh:

thaliana_damia April 14, 2009 at 10:01 PM  

bagi aku ..graduate or not bergantung pada attitude jugak ...tapi aku nak sekufu sebab aku tak nak peer pressure atau inferior in the future ...

Saichou April 14, 2009 at 11:31 PM  

kalo dr segi qualification kurg dari pompuan, tp dia lbh bjaya dn leh support his family, i think its not a problem.

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

  © Blogger template Writer's Blog by Ourblogtemplates.com 2008

Back to TOP