Hanya melihat

10 June 2010

Bila aku baca berita tentang kes pembunuhan Syafiah Umairah, memang geram apa yang berlaku. Ramai yang saksi penderaan yang dilakukan oleh Abang Mat terhadap budak tu yang hanya berumur 3 tahun.

Ramai yang lihat, tapi hanya sekadar lihat tanpa berbuat apa-apa. Kenapa tak selamatkan budak tu dari di dera? Kalo engkau takut, pergilah cari orang dewasa. Kalo masih takder siapa yang nak tolong, report lah pada polis. At least please do something.

Kalo lah ada seseorang yang berbuat sesuatu masa tu, maybe nyawa budak tu dapat diselamatkan lagi. Nampaknyer orang kita kena jadi masyarakat yang jaga tepi kain orang. Bukan jadi masyarakat yang suka menyibuk hal-hal yang bukan tapi jadi masyarakat yang ambil berat. Ambil berat akan hal yang sepatutnya.

Ada yang pernah tengok filem Case 39? Budak perempuan tu biasanya mendapat keputusan yang baik tapi bila mendapat keputusan yang corot, budak tu jadi perhatian Biro Sosial. Hanya sebab sekecil ni, boleh jadi kes..kalo ada wujud kes penderaan oleh ibu bapa budak ni. Filem ni sangat best, baik tengok.

Agaknya kena wujudkan satu kursus di sekolah untuk timbulkan kesedaran di kalangan orang kita kot dari kecil. Harapnya kita sama-sama jadi sebahagian dari golongan yang prihatin.


11 soseh-soseh:

citahrudin June 10, 2010 at 6:08 PM  

mmg lh kalu buleh nk jaga tepi kain sendiri,

tp kalu dah sampai kain kwn tu dah nak koyak..x kan nk diam2

karang yg kena efek bukan dia sorang..x gitu?

citahrudin June 10, 2010 at 6:08 PM  
This comment has been removed by the author.
Farid MOFASAD June 10, 2010 at 8:25 PM  

pabila perasaan tak dapat mengaawal... camni la jadinya....



igt tuhan

rizputra7 June 10, 2010 at 9:52 PM  

filem case 39..tak pernah dengar selama nie...ok nanti try cari...

Firol June 10, 2010 at 10:14 PM  

susah nak cakap keadaan macamni

botak June 11, 2010 at 1:30 AM  

kalau buat kursus kat sekolah mcm tu, nampak sgt parents bertindaj spt lepas tangan..padahal tanggungjawab parents utk memupuk nilai2 yg berkaitan kehidupan..

botak June 11, 2010 at 1:31 AM  

kalau buat kursus kat sekolah mcm tu, nampak sgt parents bertindaj spt lepas tangan..padahal tanggungjawab parents utk memupuk nilai2 yg berkaitan kehidupan..

NICK IRFAN June 11, 2010 at 1:36 AM  

tu la pasal masyarakat kena la bersatu smua mcm lps tangan je? adoi.. kesian bdk tu x berdosa....

Ann June 11, 2010 at 1:47 PM  

@citahrudin
tol..takkan nk tggu kain dh koyak rabak, br nk amik tau kan...mase tu mybe dh tlmbat...

@farid
mental kot org tu...xde perasaan..sama cam zionist

@rizputra7
citer tu best..2 kali ak tgk...citer seram

@firol
sedih tau..ramai yg tgk manusia durjana tu dera, tp xwat ape2

@botak
sama2 main peranan lah, nti bila diorng besar, diorg didik anak2 diorg lak nti kan...

@nick irfan
mmg kecian...br 3taun...ape yg bdk kecik tu mampu buat? ramai yg tgk...patut belasah jer manusia durjana tu kalo bdegil jugak..

Frodo Baggins June 12, 2010 at 2:11 PM  

mentaliti ...
bila kemanusiaan dihujung
camnilah ... sedih

Ann June 13, 2010 at 5:10 PM  

@frodo

mmg sedih bcmmpur geram :(

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

  © Blogger template Writer's Blog by Ourblogtemplates.com 2008

Back to TOP