Buli lagi

25 June 2010

Bila aku baca berita ni pasal seorang pelajar tingkatan 4 di maktab tentera mati dibuli, memang sedih. Apa lah perasaan budak ni ketika dia sesorang dibuli oleh sekumpulan pelajar senior. Tak terdaya dia nak melawan. Memang sakit hati dan geram. Kesian. Budak tu mesti anak seseorang, adik atau abang kepada seseorang. Bayangkan lah apa perasaan famili tu.

Makin menjadi-jadi lak. Adik lelaki aku yang bongsu, Mat dik pernah dibuli dan ditolak oleh pelajar lebih senior. Adik aku ni masa tu saiz dia kecik. Tak salah aku masa tu, adik aku ni lower form dan pelajar tu, upper form. Tapi nasib lah pelajar tu diberi amaran oleh abang-abang kepada adik aku ni. Sejak tu, dah ok.

11 soseh-soseh:

NICK IRFAN June 25, 2010 at 5:02 PM  

la..sian kena buli smpai mati ke? biar btol.... isk2 teruk btol dorg ni...

Shuk June 25, 2010 at 5:41 PM  

kes buli dari dulu sampai sekarang xpenah hbis kan. sedih jugak bila baca kes mati sebab buli..pe nak jadi laa ~

De'din June 25, 2010 at 5:43 PM  

kenapa lah nak bilu owg..
x dak faedah pon!!

Fitrihadi.com June 25, 2010 at 10:28 PM  

panas ar isu buli ni..apa pembuli tu dah lebih power dari tuhan ke nak buat macam2 kat makhluk tuhan yang lain.. geram arr dengan benda ni..

*memang dalam dunia haiwan takde manusia, tapi dalam dunia manusia ada haiwan..

jejaka anggun June 26, 2010 at 1:22 AM  

sian ek? kita doakan jer lah supaya org yg membuli tuh kene balasan yg setimpal.

hiro June 26, 2010 at 1:28 AM  

pehhh...gua pun kena buli ngn adik gua...suh top upkn krdt..huhu

Linglung June 27, 2010 at 11:50 AM  

gua juga pernah dibuli dan menjadi pembuli...skrg gua dah insaf. gua tak lg dibuli dan membuli.

niesz June 27, 2010 at 11:46 PM  

bdk2 skang mmg xmkn saman..geram plak bile dgr sal buli2 nie..kecik2 da pndai wat jht..

Mohd Naim June 28, 2010 at 8:12 AM  

standart la...aku masa memula masuk asrama pun kena buli jugak..tapi aku jenis malas nak melawan, follow jer...alhamdulilah xde apa2...

yg jenis melawan nie, mmg teruk la kena pukul....tapi bila dah hujung tahun, diaorang plak yg kamceng dgn senior yg pukul diaorang tu...then bila kitaorang senior..diaorang yg jadi kaki buli...

jadi aku rasa, itulah cara 'pemimpin' dipilih kat asrama aku..huhuhu!!

AngahSayang2314 June 28, 2010 at 1:24 PM  

hai ann maaf baru sekarang kesempatan terjah blog ann angah tak sibuk

apa2 pun anggap itu sebagai pengajaran hidup

Ann June 29, 2010 at 2:58 AM  

@nick
tu la..buli smp tak hengat dunia...bkn hilang nyawa jer tp dh rosak masa depan...huhu

@shuk
cian..budak lg tu...agknye nk tjuk rasa best lah kot..tp buli org yg lemah..ape daa..

@fitri
wah menarik ayat tu..diorng ni buli org yg lemah...sbnrye diorg ni spesies penakut lah...

@dedin
tol tu xde paedah pun..bazir tenaga jer buli org..

@jejaka
yep..smg bnda ni takkn blaku lg..

@hiro
haha nk mntak kt sape lg kalo bkn kt abng sendiri....

@linglung
oho..syukurrr...hang dh insaf..

@niesz
lg haru kalo kecik2 dh pndai buli n smp sebabkn hilang nyawa...mybe psekitaran jgk yg jdkn diorng cmni...peranan ibu bapa mmg ptg

@naim
kalo laki, mmg cmtu..mcm dh budaya pulak lg2 kalo kat asrama
kalo pom, lbh kpd mental n sosial...

@angah
oo takpe...hrp org yg jd pmbuli ni sedar lah bila2 perkara cmni blh blaku..mybe diorg hanye skdr niat memukul..tp lebih baik elak dr berlaku yg lbh buruk

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

  © Blogger template Writer's Blog by Ourblogtemplates.com 2008

Back to TOP