Slumdog millionaire

19 April 2009

http://bmia.files.wordpress.com/2009/04/slumdog_millionaire1.jpg
Baru jer selesai tgk citer 'Slumdog Millionaire', dh lama nk tgk citer ni...br hari ni ade kesempatan. Kalo bukan sebab Academy Award, maybe aku takkan tau citer ni wujud.

Citer ni benar2 memaparkan realiti kehidupan kt India...kehidupan yg sungguh kejam bg org miskin. Kejadian Hindu dan Islam bergaduh sesama sendiri, camner geng2 jahat kutip bdak2 jalanan untk dijadikan pengemis, budak2 tu dicacatkan oleh manusia yg benar2 xde perasaan, kemiskinan, anak2 yg xde ibu bapa...huhhhh memang benar2 myayat hati la.

Part yg wat aku menitiskan air mata, bila Jamal jumpa balik kawan dia yg same2 mgemis dulu...time ni, kawan dia yg dh dibutakan mula2 dulu oleh org jahat yg xde perasaan tgh menyanyi kt jalanan smbil mgemis..Ya Allah ya tuhanku, time ni aku mmg tak dapat menahan sebak bila lihat keadaan budak buta tu.

Tapi ade part klakarnyer, time Jamal kecik, snggup terjun dalam lubang jamban semata2 nk dptkan autograph Amitabh Bachan.

Apapun citer ni memang tak rugi tengok, bgmana jawapan bg setiap soalan yg dtnyakan dlm 'Who wants to be a millionaire' berkaitan ngn kehidupan Jamal...smpaikn dia berjaya bergelar Jutawan.

P/S: Rindu kan 'Who wants to be a millionaire', show ni mmg faveret aku...siap berlumba2 ngn adik sape yg dapat yg jawab dulu. N dak kecik dlm citer ni comellah..

2 soseh-soseh:

iLOVEspeed April 19, 2009 at 5:43 AM  

10 markah untuk anda krn memberi pndpt yg sama dgn aku untuk cerita hebat ini!

Saichou April 20, 2009 at 12:01 AM  

fullmark ke tuh? hehe...hrp mlaysia pon leh wat filem shbt ni...faktor bajet x ptut jd hlangan.

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

  © Blogger template Writer's Blog by Ourblogtemplates.com 2008

Back to TOP